вівторок, 16 грудня 2014 р.

Бібліокрадій або Неординарний книголюб

Якщо Вам ще не відомо про найдивнішого у світі злодія, тоді цей матеріал спеціально для Вас. Знайомтесь - Стівен Блумберг: бібліокрадій, бібліоман та просто неординарний книголюб.


Стівен Блумберг відомий тим, що за двадцять років своєї злодійської "кар'єри" вкрав близько двадцяти тисяч рідкісних книг і одинадцять тисяч стародавніх манускриптів. Загальна вартість вкрадених Стівеном книг перевищила двадцять мільйонів доларів (при цьому він успішно навідався до 268 установ).


Блумберг страждав на шизофренію та маніакальну прихильність до книг: свою колекцію він зберігав у шафах будинку і постійно брався за читання то однієї, то іншої книги. Ймовірно, він оцінював свою діяльність як деякого роду квест, і це підтверджує багатство методів, за допомогою яких Блумберг крав видання. 

Він крав і підробляв документи, втирався в довіру до працівників бібліотеки, влаштовувався прибиральником до бібліотек, підбирав ключі до сховищ і навіть проникав до них через вентиляційні шахти та шахти ліфтів.

Талант Блумберга міг зробити його відмінним банківським злодієм, але він віддавав перевагу книгам.


Він не зіпсував і не продав жодної із вкрадених книг, і до моменту арешту його будинок нагадував склад великого видавництва. Після того, як Стівен надовго став постійним читачем тюремної бібліотеки, перед ФБР і книжковими експертами постало завдання ретельного впізнання всіх вкрадених книг - багато бібліотек навіть і не підозрювали про зникнення частини фондів.

Вже в 1995 році книги почали потихеньку повертати власникам, при цьому разом з книгами з "Колекції Блумберга" всі пограбовані ним установи отримували також документальний фільм про самого книжкового крадія Стівена Блумберга.

За матеріалами: ФактрумLiveInternet

__________________________
Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу.
Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...