пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

Як народились ідеї 10 відомих книг

Давайте дізнаємось, які події та обставини передували створенню відомих книг!



Дж. Р. Р. Толкін перевіряв екзаменаційні роботи студентів, і в середині стосу паперів натрапив на абсолютно чистий аркуш. На цьому аркуші Толкін якось записав дивне речення, яке раптом спало на думку: "У норі під землею жив-був хоббіт". Він не мав жодного уявлення, що це за хоббіт і чому він жив під землею, тому вирішив розгадати цю таємницю.



Щоб згаяти час на нудних канікулах в містечку в Шотландії, Роберт Льюїс Стівенсон намалював карту. Коли він відійшов назад, щоб помилуватися малюнком, йому раптом привиділись пірати. Стівенсон вигукнув: "Вони ходять туди-сюди і шукають скарби, на цьому просторі, що зображено на карті". Письменник відразу ж змінив пензлик на перо і почав писати.



Френк Баум розповідав своїм синам казку, коли раптом різко зупинився. В його уяві виникла така картина, що він мало не впав. Баум умовив хлопчиків піти в іншу кімнату і, сторінка за сторінкою, почав записувати історію подорожі Дороті по дорозі, яка викладена жовтою цеглою.


Елвін Брукс Вайт вирішив написати роман про чудесний порятунок поросяти, але не був впевнений, що головний герой впорається з дорученою йому місією. Йдучи якось фруктовим садом до свинарника, письменника вразила ідея. Він пригадав величезного сірого павука, який звив тонку павутину в його будинку. Павук був чудовим героєм!



Одного звичайного дня, під час обіднього відпочинку, 16-річний Клайв Стейплз Льюїс раптом побачив незвичайний сон. Якесь створіння в лахмітті, наполовину людина, а наполовину цап, квапливо йшло засніженим лісом, притискаючи до себе парасольку та кілька згортків. Льюїс не мав жодного уявлення, куди лежав його шлях, але він бачив його перед очима постійно. Це продовжувалось до тих пір, доки в 40 років письменник не взявся за ручку, щоб все-таки розгадати цю таємницю.



Жюль Верн переглядав газету, сидячи в Паризькому кафе, коли побачив одне цікаве оголошення. Туристам пропонувалося проїхати навколо земної кулі за 80 днів. Для того часу це була неймовірна пропозиція, і вона відразу ж запалила фантазію письменника.



Ірвінг Вашингтон перебував у творчій кризі. Його шурин, Генрі Ван Уорт, намагався підбадьорити письменника своїми розповідями про дитячі пригоди в долині річки Гудзон. Але раптом посеред розповіді Ірвінг вибіг з кімнати. А вже наступного ранку він прокинувся з готовою історією, на яку його надихнула розповідь.



Джордж Орвелл дивився, як маленький хлопчик керує важким возом, запряженим кіньми, по вузькій вуличці. Раптом його вразила несподівана думка: "А якщо тварини усвідомлюють, наскільки вони сильні?" З цього гіпотетичного запитання виріс цілий алегоричний роман про тварин, що живуть на фермі.



Розлігшись на дивані після обіду, Лев Толстой раптом побачив уявне жіноче коліно. Потім воно перетворилося на меланхолійного вигляду даму у бальній сукні. Образ таємничої незнайомки переслідував письменника доки він нарешті не зважився написати книгу.


Габріель Гарсіа Маркес віз сім'ю до Акапулько на канікули. Коли він був за кермом, то раптом почув у голові першу фразу зі свого майбутнього роману. Маркес різко натиснув на педаль гальма, розвернув машину і тим самим перервав коротку відпустку. А все для того, щоб швидше почати працювати над історією.

 Джерело: knigarmonia 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...