понеділок, 20 жовтня 2014 р.

Гімназії та гімназисти

Гимназии и гимназисты. Книга 3 / Михаил Кальницкий. - К. : Сидоренко В. Б., 2014. - 304 с. : ил. - (серия "Киевские истории")

Нещодавно побачила світ нова книга києвознавця та доброго друга нашої бібліотеки Михайла Борисовича Кальницького "Гимназии и гимназисты". Ця книга вже третя в краєзнавчій серії «Київські історії», перші дві - "Бізнес і бізнесмени" та "Архітектура і архітектори". Вона розповідає про освіту в Києві кінця ХІХ - початку ХХ сторіччя.

У центрі уваги автора - чотирнадцять київських гімназій - десять чоловічих і чотири жіночих, у яких учні здобували класичну освіту з установкою на вступ до університету.

Кожен розділ читається як пригода: захоплюючі сюжети людських мандрівок по життю і не менш цікаві історії навчальних закладів і будівель, у яких вони знаходилися.

Тема охоплює величезну кількість постатей, адже через кожну гімназію проходили десятки педагогів і сотні учнів, багато з яких прославилися в українській і всесвітній історії.

Видання "Гимназии и гимназисты" захоплює з перших сторінок: цікаво дізнатися, які предмети вивчали наші прадідусі та прабабусі, як складали іспити, у якому форменому одязі та з якими ранцями ходили на уроки, за якими партами сиділи, а також подивуватися, що правила поведінки для учнів були дуже суворими. Окремий розділ присвячено непростому періоду 1917-1920 рр., коли навчальні заклади успадкувала незалежна Україна, а потім Радянська влада.

У книзі понад 350 ілюстрацій, майже на кожній сторінці - фотопортрети, історичні світлини фасадів та інтер’єрів гімназичних приміщень, вулиць і пам’ятників старого та сучасного Києва, репродукції архівних документів, пов’язаних із освітньою галуззю, старовинних листівок і сатиричних малюнків.

Читати безкоштовно в бібліотеці

Джерело: День

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...