вівторок, 20 жовтня 2020 р.

7 книг, які допомагають краще зрозуміти себе та світ

Читання є одним із найбільш корисних та мотивуючих видів людської діяльності. Воно не лише додає знань, а й збільшує словниковий запас, розвиває мислення, знижує стрес та покращує концентрацію.

Книги – це справжє чудо, здатне кардинально змінити погляди людини. В цьому топі ми пропонуємо книги, що надихають та допомагають поглянути на себе та світ з іншого ракурсу.



«Шлях мирного воїна», Д. Міллмен



Книга «Шлях мирного воїна» – створена на основі дійсних подій із життя Дена Міллмена, чемпіона світу з гімнастики, який відправився у подорож в глибини духу та плоті, ніжних почуттів і страху, світла та темряви.

Під керівництвом могутнього, досвідченого воїна Сократуса, під дороговказною зіркою таємничої дівчини на ім'я Джой – «радість» – Ден йде на останню битву з собою, – битву, в якій судилося або врятуватися, або загинути. 

Відправляйтеся в подорож із Деном, щоб разом з ним дізнатися, яке життя – або смерть – справжнього Воїна. 

«Розглядаючи будь-яку дію з повагою, кожен момент як священний, я відкрив нову систему відносин з життям  палку, цілеспрямовану» (Ден Міллмен, Каліфорнія, 1992).



«Вічник», Мирослав Дочинець 



Сповідь Людини, яка пройшла багато великих випробовувань життя на міцність та незламність духу. Людина, яка постійно духовно зростала, вчилася завжди і всюди, у всього і всіх.

«Люби життя таким, яким воно є. І воно полюбить тебе таким, яким ти є. І пам'ятай: де б ти не був, ти – дома. Се дуже важне: скрізь чути себе, як дома».

Автор говорить про твір, що це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це – подарунок долі для того, хто запитує себе: «Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?» Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось». 

«Прийде час і ти не схочеш, не зможеш бути таким, як перше. Се може статися враз. І не треба сього боятися. Все змінюється в сьому світі. І людина теж. Змінюйся. Одягай нову сорочку на тіло. Одягай душу в нові шати. І не чекай для сього нового ранку чи понеділка. Ставай новою людиною вже».


«Лезвие бритвы», Іван Єфремов


У світі існує величезна кількість приголомшливих книг і у кожної своє призначення. «Лезо бритви» Івана Єфремова відноситься до тих, що надихають, підбадьорюють і змушують йти вперед.

Автор намагається донести, як вразлива природа, що ми всі ходимо по лезу бритви. Як важко утримати баланс, похитнешся в одну сторону – побачиш чарівну красу, в іншу – бруд і убозтво, війну і смерть. 

Сьогодні, коли світ так нестабільний, що все може впасти в одну мить, коли люди намагаються всупереч природі змінити зовнішність, стать, і свідомість, роман «Лезо бритви» багатьом може відкрити очі на те, як потрібно сприймати волю природи... 

Сюжет книги буде цікавий для читача, який люблить пригоди, детектив, любовний роман і звичайно ж фантастику. Все це можна знайти в цьому творі.


«Равлик на схилі»,
Аркадій Стругацький, Борис Стругацький


Змодельована Стругацькими у романі ситуація не так фантастична, як символічна (або ж екзистенційна). Двоє героїв намагаються вибратися з пастки, у якій вони опинилися за нез’ясованих обставин, однак, рухаючись назустріч один одному, приречені натикатися на мовчазний спротив середовища – цивілізаційного чи природного, таємничого Управління й не менш загадкового Лісу. 

Написаний 1965 року й вперше опублікований в повному обсязі лише у 1972-му, роман «Равлик на схилі» самі автори вважали найбільш значущим своїм твором. Не втратив він своєї актуальності й сьогодні.



«Мати або бути», Еріх Фром


У світі немає нічого випадкового. Твір, написаний в 1976 році, є актуальним і для нас теперішніх. Адже автор намагається дати відповіді на питання, що турбують кожну мислячу людину. «Мати чи бути?» – лебедина пісня, підсумкова праця всього життя. Логічно й послідовно автор в ній доводить, що володіння і буття – це не просто певні якості суб'єкта, а «два основні способи існування, два різних види самоорієнтації і орієнтації у світі, дві різних структури характеру, перевага однієї з яких визначає все, що людина думає, відчуває і робить».


«Радість – це не хвилинне полум'я екстазу, це рівне палахкотіння буття».

Розвінчуючи орієнтацію на володіння, Еріх Фромм наголошує, що «основи характеру, породжувані нашою соціально-економічною системою, нашим способом життя, є патогенними і, зрештою, формують хвору людину, а відтак і хворе суспільство». Він яскраво показує витоки кризи споживацького суспільства, яке спрямовує сучасний світ до прірви.

Отже, мати чи бути – вибір за кожним із нас. І за суспільством в цілому.



«Две жизни», Конкордія Антарова


У цьому романі є все – захоплюючий сюжет, інтрига, мелодрама, містика, боротьба добра і зла, чорні маги, погоні й переслідування. Але крім всього, в романі є щось, що перетворює його в справжнє джерело духовної мудрості Сходу, а саме – виклад основ філософсько-езотеричних знань і психологічних закономірностей духовного розвитку людини. 

Головний герой цієї книги не маг на кшталт Гаррі Поттера, а учень духовних Вчителів Сходу. А знання, які він отримує від них, мають реальну практичну користь для кожного читача. За довгу історію роману його оцінило не одне покоління любителів літературних відкриттів. 



«Шепот дождя. Луна в облаках», Два містика


У книзі «Шепот дождя. Луна в облаках» представлені методики релаксації і способи входу в стан медитації. Цей стан дозволяє розібратися з думками і налаштувати мозок на нормальний робочий ритм. Що безсумнівно приведе фізичний і психологічний стан в норму, також дозволить налаштувати себе практично на все, поліпшити здоров'я, привести організм в тонус. 

Ця книга як практичний посібник входу в стан медитації. Трапляється що через часті хвилюваня у людини з'являється моральне стомлення, виникає почуття тривоги. І якщо є бажання змінити ситуацію, можна взятися за розвиток якості сприйняття, тренуючи свідоме розслаблення. Після певної кількості вправ, можна досягти в цьому успіху. Ситуації почнуть сприйматися зрозуміліше, чистіше і ясніше. Наприклад, в минулому, при спілкуванні з іншими людьми, не вдавалося правильно почути, зрозуміти співрозмовників.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...