середу, 8 липня 2020 р.

5 книжок про сімейні цінності

Мати міцну, дружну родину у всі часи було і є почесним. Повага до батьків, любов до дітей – ці родинні традиції передаються українцями із покоління в покоління. 

В нашій державі є особливий день, присвячений родині – Український День родини. Це свято відзначається з 2012 року 8 липня – в день Петра і Февронії, християнських покровителів сім'ї та шлюбу. Мета свята – популяризація сімейних цінностей, укріплення родинних стосунків, розвитку сімейних традицій та забезпечення виховання дітей у родинному колі. 

Пропонуємо 5 книг, в яких письменники та їх герої намагаються розібратися в собі та в сімейних цінностях. 



1. «Блакитне мереживо долі», Енн Тайлер

Це розповідь про типову, на перший погляд, американську родину. Ред, Еббі та їхні четверо дітей – дружна й весела сім’я, вони мешкають у великому будинку з красивою верандою. Здавалося б, мрія, а не життя. Але диявол ховається в деталях. Авторка дає зрозуміти: не буває простих пересічних родин, у кожної знайдуться сімейні таємниці і неймовірні історії – лише придивіться до мережива їхньої долі.

Ця книжка – історія трьох поколінь сім’ї Вітшенків, розповідь про кумедні моменти, зворушливі сімейні традиції і кохання на все життя. Але вона й про самотність, швидкоплинність, непорозуміння між близькими. Про те, що у будь-якої монети є зворотний бік. 



2. «Кульбабове вино», Рей Бредбері 

Ця книга відома тим, що в ній багато автобіографічних мотивів. Події в ній відбуваються влітку 1928 року в вигаданому місті Грін Таун, яке є прототипом рідного міста Рея Бредбері.

Головні герої книги – брати Сполдінги. За три літні місяці з братами, їхніми родичами, друзями й сусідами трапляється низка кумедних історій. Дідусь Тома й Дугласа Сполдінгів щоліта готує вино з кульбаб. І часто Дуглас розмірковує про те, що це вино має зберігати в собі ті події, які відбулися, коли воно було зроблене. Це ніби закупорене в пляшці літо.



3.  «Прокляття дому», Дженні Ерпенбек

Роман «Прокляття дому» за останні сім років його переклали тринадцятьма мовами. Це сконденсована німецька історія ХХ століття, оповідь про мир і війну, про втечу й вигнання, про утопію батьківщини та пошуки рідного дому.

На прикладі позірно окремих і разом з тим переплетених дванадцяти історій різних родин п’яти поколінь читач дізнається про перипетії життів звичайних німців від часів Першої світової війни до об’єднання Німеччини.

Історія кожного з героїв так чи інакше пов’язана з літнім будинком над Бранденбурзьким озером.



4.  «Поміж сірих сутінків», Рута Шепетіс

П’ятнадцятирічна Ліна Вілкайте живе в щасливій сім’ї в спокійному литовському містечку. Дівчинка збирається стати художницею і передчуває радісні зміни в житті. Але доля вирішує інакше: її затишний Каунас анексовано Радянським Союзом, а Ліна та її сім’я, як і багато литовців, опиняється в ешелоні для депортованих, який рухається в Сибір та Заполяр’я. Героїня опиняється в моторошному світі, який схожий на полотна Мунка.

Авторка писала роман, беручи за основу дійсні спогади литовців, які пережили радянську депортацію. The Wall Street Journal та Publishers Weekly у 2011 році визнали твір «найкращим для молоді». Книга стала фіналістом багатьох європейських премій. У США роман включено до шкільної програми у 21 штаті.


5. «Я погана мати? і 33 інших запитання, які псують життя батькам», Катерина Кронгауз 

Від тривожного минулого до питань, які хвилюють сім’ї тут і тепер.

Кожна мама рано чи пізно починає сумніватися, чи правильно вона виховує свого малюка. І кожна переймається: «А чи хороша я мати?».

Психолог і журналіст Катерина Кронгауз порушує актуальні питання про щастя дитини, атмосферу в сім’ї та вплив на неї «своїх і чужих». Однак найбільше її непокоїть те, чи може бути щасливою родина, в якій жінка не відмовляється від своїх інтересів.





Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).


Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...