середу, 17 липня 2019 р.

7 книг для тих, хто хоче стати ближче до зірок

Давайте дивитися на зірки та розгадувати їхні таємниці! Астроном Карл Саган мріяв про подорожі в далекі галактики. Астрофізик Сергій Попов - про супероб'єкти, що перевершують Сонце. 

Серед головних нон-фікшн новинок - знаменита книга Карла Сагана «Голубая точка. Космическое будущее человечества». У ній один з найвідоміших і найтитулованіших астрономів світу, видатний популяризатор науки й пристрасний пропагандист космосу Карл Саган розповідає чарівну історію підкорення Всесвіту. Карл Саган грав одну з провідних ролей в космічній програмі США, передбачив багато наукових відкриттів. Він був переконаний: дослідження космосу - найважливіша умова виживання людства як виду.

Пропонуємо книги, які допоможуть вам згадати астрофізику і стати ближче до зірок.


Френк Вільчек «Краса фізики. Осягаючи пристрій природи»,
Стівен Вайнберг «Пояснюючи світ»


Астрофізика - частина фізики, тому в першу чергу треба «поглибити та розширити» свої пізнання в ній. Це можна зробити, прочитавши дві нові книги лауреатів Нобелівської премії з фізики: «Краса фізики» Френка Вильчека та «Пояснюючи світ» Стівена Вайнберга. Автор першої повністю присвяченої нейтронним зорям книги «Супероб'екти. Зірки розміром з місто» Сергій Попов вважає, що ці книги добре доповнюють одна одну, тому їх спільне прочитання принесе помітну користь, особливо, якщо ви забули шкільний курс фізики.

Вайнберг у своїй книзі основну увагу приділяє розвитку фізичних ідей - від найпростіших до відкриттів Ньютона. А ось охарактеризувати однією фразою книгу Вільчека складніше. У ній міститься навіть не міждисциплінарний, а міжкультуральний посил, покликаний стерти межу між фізиками та ліриками. Суттєво, що обидві книги містять великі допоміжні розділи для тих, хто забув основи або не в курсі якихось сучасних фізичних термінів.



«Галактики», книжкова серія під редакцією 
Володимира Сурдіна


Чотиритомник московських астрофізиків під редакцією Володимира Сурдіна містить в собі більшу частину сучасної астрономії. Правда, це не розважальне чтиво, а научпоп за яким можна її вивчити. Чотири томи охоплюють і методи спостережень, і Сонячну систему, і зірки з галактиками. Загалом, практично всі. Оскільки кожен розділ писали фахівці у відповідній області, рівень книг вийшов високим, а єдине редагування дозволило хоча б частково вибудувати все в єдину систему.



Кіп Торн «Інтерстеллар. Наука за кадром»


Найбільш «популярні» в народі області астрофізики - це чорні діри та космологія. Про перші варто читати в книзі американського фізика і астронома Кіпа Торна «Інтерстеллар». Саме він консультував режисера Крістофера Нолана з наукових аспектів однойменної картини. Про екранізації зазвичай говорять: «Фільм дивився, але книга краще». І в даному випадку це знову так.

Книга прекрасно ілюстрована і написана одним з кращих світових експертів з цієї теми. Це дуже захоплююче читання для аудиторії різного ступеня підготовленості. Можна пропустити складніші розділи та з легкістю розібратися в тому, що ж було показано у фільмі. А можна заглибитися в деталі й спробувати розібратися в фізиці чорних дірок.


Володимир Решетніков «Чому небо темне»


У книзі розповідається про те, як протягом століть вчені намагалися з'ясувати, чому вночі небо темніє. Ця маленька книжка читається на одному диханні. А прочитавши її, хочеться далі читати про космологію. І не тільки про неї. Наприклад, ви дізнаєтеся, що Едгар По написав абсолютно приголомшливу книгу «Еврика», присвячену космології, і захочете її прочитати.



Анатолій Засов і Костянтин Постнов «Загальна астрофізика»


Для охочих вийти на вищий рівень є прекрасний підручник «Загальна астрофізика» Анатолія Засова і Костянтина Постнова. Якщо чотиритомник по астрономії «Галактики» вам здасться замалим, то є чим продовжити. Підручник не призначений для того, щоб по його прочитанні відразу стати експертом. Це саме хороший наступний крок після популярного рівня. Але без фізико-математичної або технічної освіти в обсязі перших 2-3 курсів інституту читати місцями може бути важко.



Джон Брокман «У що ми віримо, але не можемо довести. Інтелектуали XXI століття про сучасну науку»


Важливо розуміти, що передній край науки - це кипіння ідей. Щоб якось з ними стикнутися можна прочитати роботу Джона Брокмана «У що ми віримо, але не можемо довести». У цій книзі мова йде про еволюцію, позаземні форми життя, долю всесвіту та майбутнє людства. Визнані світові експерти з різних областей діляться тим, що здається їм важливим, але поки не стало предметом точного наукового знання.


«...Відкриваючи все те, що ще можна відкрити, споглядаючи інші долі інших світів, більш-менш схожих на наш, ми починаємо все краще розуміти Землю».

Карл Саган




Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу! Долучайтесь до нас у соціальних мережах! Будемо щасливі бачити Вас також серед постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...