суботу, 5 травня 2018 р.

"Чайка Джонатан Лівінгстон" Річарда Баха

Бах, Р. Чайка Джонатан Лівінгстон : повість / Річард Бах ; пер. з англ. Д. О. Радієнко; худож.-оформлювач Л. Д. Киркач-Осипова. – Х. : Фоліо, 2007. – 127 с.

Річард Бах – знаменитий американський письменник, льотчик, нащадок Йоганна Себастьяна Баха. Автор численних книг, але вже тільки однієї повісті "Чайка Джонатан Лівінгстон" виявилося досить для того, щоб письменник назавжди увійшов в "Зал Слави" світової літератури. 

Завдяки цьому твору Річард Бах став уюбленцем читачів різних країн. Чайка Джонатан Лівінгстон перетворилася на символ безмежних можливостей того, хто вміє мріяти, вірити у досконалість та любити життя. Змінюються покоління читачів, але "Чайка ..." рік за роком входить в десятку найпопулярніших книг світу.

Але навіть великий талант автора – це ще не гарантія того, що книгу відразу ж видадуть. Так сталося і з Річардом Бахом. 18 видавців дивилися на письменника, як на божевільного: "Ніхто не буде читати книгу про чайку. Це абсурд!". Коли повість все ж надрукували – вона за рік розійшлася мільонним тиражем і перетворила колишнього льотчика американської авіації в письменника зі світовим ім’ям.

Всі твори автора стосуються польотів, тому що він дуже любить все що пов'язане з літаками.

"Справжнім є лише той закон, який веде до свободи. Іншого немає."

Ця повість окриляє, змушує глибоко вдихнути. Вона здатна навіть змусити посміхнутися крізь сльози, не дивлячись на поганий настрій. Читаючи, розумієш багато чого, адже кожен рядок дає буквально їжу для роздумів ...

Чайка Джонатан – приклад самодисципліни, прагнення до знань і самовдосконалення. Адже тільки за допомогою цього можна зробити крок на щабель вище, де розуміють тебе і те, що ти робиш, набагато більше. Книга змушує встати і почати щось робити. Тут і Зараз. 

Буквально після першого розділу виникає потреба бути схожим на цю Чайку, робити те ж саме що і вона. Виникає розуміння, що отримання знань – це шлях до свободи. А будь-який результат це результат Практики. 

"Після перемоги над простором залишається тільки Тут. А після перемоги над часом - тільки Зараз."

Джонатан дивно смілива і розумна чайка. Він вірить в те, що політ – це не просто політ заради їжі і пересування, а це ціла філософія птиці. Як незвичайно читати таке, просто душу захоплює, серце наповнюється захватом. 

Ця чайка змінює ставлення до птахів. Адже птиці такі ж живі істоти, як і ми. Вони здатні відчувати, спілкуватися, чогось хотіти, про щось мріяти. Серед інших чайок Джонатан зміг подолати себе, він зміг розширити межі пізнання свого світу, відкриваючи при цьому двері в незвідане, нічим не схоже, що лежить десь на кордоні ірреального.

"Не вір очам своїм. Бо очі бачать лише кайдани, які обмежують нашу свободу. Щоб розглянути головне, потрібно користуватися розумінням. Ти все знаєш, необхідно тільки зрозуміти це. І тоді відразу стане ясно, як літати."

В цій книзі ви знайдете витяги з усіх тих книг по самомотивації, які зараз виходять пачками. Для людини, яка втратила орієнтири, яка втратила віру в себе ця книга – поштовх. І її маленький обсяг – це лише плюс. 

Її можна перечитувати кожен раз, коли небо затягнулося сірими хмарами. Відкрив, перечитав, вдихнув ковток свободи і нового дихання. Це прекрасно. А вже якщо необхідно більше знань і умінь, то це вже до інших книг і авторів. Але ця книга основа основ.

Автор створив такий шедевр, таку маленьку прекрасну історію, яку неодмінно потрібно читати дітям. А дорослим її потрібно читати для того, щоб переосмислити світ навколо себе.








Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...