неділю, 25 лютого 2018 р.

9 книжкових арт-новинок 2018 року

Книжки про мистецтво все ще займають серед книжкових новинок досить маленьку частку. Проте плани видавництв на 2018 рік у цій галузі виглядають доволі оптимістично. 

Йдеться не лише про альбоми та арт-буки. Найважливішим є видання в українських перекладах знаменитих книжок з історії та теорії мистецтва. Видавництва обіцяють книжки для дітей та дорослих і навіть арт-детективи.

У видавництві ArtHuss готується до виходу у світ арт-видання відомого мистецтвознавиці та публіцистки Бріджит Куінн "Неймовірні: 15 жінок, які творили мистецтво й історію".

Книга у популярному і розважальному стилі розповідає про життя і кар'єру 15 геніальних жінок-художниць у супроводі репродукцій робіт та сучасних портретів кожної з них (ілюстрації відомої ілюстраторки Лізи Конґдоном). Ці історії про мистецтво мають широкий часовий спектр: від XVII століття і до сьогоднішнього дня.

Без сумніву, однією із жінок, які мали чималий вплив на мистецтво, є Марина Абрамович. ArtHuss випустить українською її автобіографію "Walk through walls: a memoir" ("Йти крізь стіни: спогади"). Видання вийде в серії Ukrainian Art Book навесні 2018 року. Книжка «Walk Through Walls» була опублікована наприкінці 2016 року. Це розповідь про життя найбільш знаної художниці, котра працює в жанрі перформансу.

Це ж видавництво обіцяє друге доповнене видання книги "Сучасне мистецтво України. Портрети художників" Галини Скляренко. Жанр творчої біографії художника є одним з найтрадиційніших у мистецтвознавстві. Він дає можливість розповісти й про окремі твори, і про творчий шлях художника, у якому, так чи інакше віддзеркалюється життя країни та культури.

Українські художники, яким присвячена ця книга, належать до покоління "перебудови", котре чи не вперше окреслило "український простір" як сучасну тему для дискусій, наповнило його новими ідеями та заново відкритими традиціями. Есеї про художників розповідають також про становлення сучасного мистецтва в Україні, про його особливості.

Дитяче арт-видавництво Nebo BookLab Publishing обіцяє потішити серією арт-детективів норвезького письменника Бйорна Сортланна. У серії уже вийшли дві книжки, "Таємниця Венеції" та "Таємниця Лондона", у яких 11-річний Девід зі своєю родиною подорожує до Італії та Великобританії й несподівано стає учасником історії, пов'язаної з викраденням світових шедеврів. Попереду Єгипет та  "Таємниця Луксору".

Одинандцятирічний Девід цього разу подорожує разом із сім'єю до Єгипту. Книга дасть змогу познайомитись із Каіром, побувати біля величезних пірамід і відчути романтику арабської країни. Чого варті скарби давньої цивілізації? Як мінімум, смертельного ризику. Але ризику заради життя, і заради мистецтва

Для дітей та дорослих історія мистецтва буде викладена у книзі "Зоряна ніч Ван Гога та інші оповіді. Історія мистецтва для дітей". Автор книги Майкл Бьорд - відомий письменник, поет, викладач історії мистецтва майстерно проводить читача через усю історію мистецтва, використовуючи при цьому 68 окремих сюжетів, що побудовані навколо різних творів. 

Автор показує не тільки у чому суть мистецтва як такого, але й його основні функції. Наприклад, з книги діти дізнаються, чому давні художники створювали наскельні зображення, якими думками керувався Мікеланджело, коли ваяв свої статуї та про що мріє Марк Шагал.

Видавництво Pabulum, що спеціалізується на українському нон-фікшн, зібрало під однією обкладинкою розмови Юрія Андруховича та Олександра Бойченка про мистецтво і літературу. Ця книжка - це тривала розмова двох відомих літераторів Юрія Андруховича і Олександра Бойченко разом із модератором Орестом Друлем.

Два літератори розповідають не лише про внутрішню кухню власної творчості, хто і як вплинув на їх формування як митців, а й розмірковують про тенденції в культурі загалом.

Видавництво "Нора-Друк" підготувало графічний роман-біографія "Ван Гог. Іскріння" Фредеріка Пажака. Його переклав із французької Іван Рябчій. Фредерік Пажак - відомий швейцарський автор графічних романів, у яких він розповідає про життя видатних людей, зокрема тих, хто має стосунок до Швейцарії, а це Мартін Лютер, Артур Шопенгавер, Волтер Бенджамін та інші.

У життєписі Вінсента Ван Гога автор відтворює самотню дорогу видатного художника з рідної Голландії до французького містечка Овер-сюр-Уаз. Ця писана та мальована біографія наголошує на маловідомих та хибно витлумачених епізодах із життя Ван Гога.

Серед мистецьких новинок видавництва "Основи" має вийти друком англомовний фотоальбом Ukrainian Architechtural Modernism. Архітектори Олексій Биков та Євгенія Губкіна досліджують унікальність модернізму в усіх його проявах: від предметів інтер’єру до генпланів міст. Видання має надійти у продаж в жовтні 2018 року.

Видавництво "Читаріум" готує до друку книжку "Музей мене" Емми Льюї в перекладі Оксани Лущевської. Книжка увійшла до списку найкращих дитячих книжок світу від Bologna Ragazzi Award-2017 та отримала відзнаку міжнародного журі у номінації «Дебют».

"Музей мене" розповідає про дівчинку, що відкриває для себе музейні світи: які вони бувають і що там зберігають. Сповнена ентузіазму, дівчинка знаходить велетенських жуків і дивних звірів, стародавні горщики та сучасні полотна, листя, подібне до пір’я, та квіти завбільшки з її голову! Роздивляючись старі та нові музеї, музеї просто неба і навіть у відкритому космосі, вона зрештою усвідомлює, що найулюбленіший музей чекає на неї удома.

За матеріалами: zaxid.net

Дякуємо Вам за увагу до публікацій нашого блогу. Будемо щасливі бачити Вас в числі постійних читачів (сайдбар членів блогу ліворуч).

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...